Güzel bir sabah, ardından Atayolu Projesi’nin yaklaşık 8 saat süren tanıtım gezisine katıldık. Rehber ise Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz. Samsun’dan yola çıktık, Kavak, Havza ve en son Suluova sınırına kadar Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesi’ni başlatmak için izlediği yol güzergahı, hepsi gezildi.
Buram buram tarih içimize kadar işledi ama daha önce böyle bir his yoktu. Neden ? Sürekli gidip geldiğimiz yolda bu kadar tarihin gizli olduğunu dahi bilmiyorduk. Samsun Büyükşehir Belediyesi Atayolu Projesi kapsamında 93 kilometre güzergahı belirlemiş, Büyük Önderin Amasya’ya giderken izlediği yol, uğradığı kaldığı evler, geçtiği köprüler vs herşey tespit edilmiş ortaya çıkarılmış, restore edilmiş, ediliyor. Türkiye’nin en büyük açık hava müzesinin temelleri atılmış. Güzel bir geziydi, bir yıl içerisinde tamamen bitirilip tarih turizmine kazandırılacak. Görmek isteyenler rahatlıkla bulabilir, Ankara yoluna girince Çakallı Hanı’ndan itibaren tabelalarla herşey gösterilmiş, Suluova’ya kadar soluksuz ulaşabilirsiniz. İleride Atatürk’ün o dönem de kullandığı arabanın 10 adet benzeri yapılarak güzergahta hizmete girecek. Binerek te gezme imkanı bulunacak.
Aman dikkat ! Yol uzun ama tarihle iç içe çabuk geçiyor. Bunları anlatmamız gerekli ki, büyük emeğin hakkını ilk baştan vermek şart.
İnsanda biraz şevk kırılır
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 17 yıldır belediye başkanı. Bir insanın şevki hiç mi kırılmaz ? Heyecanı hiç mi bitmez ? Otobüse bindikten sonra 8 saat aralıksız projeyi anlattı. Öyle bir anlatımda değil ‘Heyecan’ tavan yapmış, yerinde duramıyor. Gözler parıldıyor sanki göreve yeni gelmiş bir başkan. ‘Bir ara arkadaşlar çok konuştum’ ‘biraz susayım siz dinlenin’ diyecek kadar zinde, bizim toparlamamızı bekliyor. Yıllardır tanıdığımız Başkan Yılmaz, yine aynı yerinde duramıyor, enerji yüksek. Hafıza çok iyi herşeyi hatırlıyor, resmen tarih dersi dinledik. Otobüste tarih hocaları da vardı, itiraz eden olmadı.
Atatürkçüyüm diyenlere mesajı verdi
Gezi sırasında önemli bir tarih projesini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtirken, Bir anda ‘Lafta Atatürkçüyüm diye geçinen, uygulamada köşe bucak kaçanlara seslendi’. ‘Kelimelerle Atatürkçüyüm demekle olmaz’ kısacası icraat, büyük bir değere, tarihe sahip çıkılmasının altını kalın harflerle çizdi. Zaten sözde “Atatürkçüyüm, Türkiye Cumhuriyeti’nin değerleri” deyip kapı arkasında duranları çoktan halk çizdi, görmüyor bile.
Başkan Yılmaz, sohbette içinden geldiği gibi konuştu. Neler söyledi ? Uzun bir sohbetti özet olarak şunu söylemek gerekli. Herkes bir vizyon ortaya koymalı, geleceği, vatanı, halkı düşünmeli. Profesyonel bir hizmet anlayışı benimsenmeli. Yönetim sistemi artık değişmeli, ülkenin gelişim hızına ayak uydurulmalı. Birazda dertli konuları da vardı ama herkesi seviyor, kişisel hiçbir problemi yok. Sadece iş yaparken kuralları var, onları yerine getiriyor. Personeline güveniyor, tam yetki veriyor, inisiyatifin önünü açıyor. ‘Herşey benim kardeşim’ demiyor. Koordineli çalışmayı seviyor. En önemlisi ‘şehir için daha ne yapabilirim, ne katkı sağlayabilirim’ diye sürekli düşünüyor. Hizmetin en ücra noktaya kadar ulaşması için çaba harcıyor. Böyle bir konuşma hissiyatı verdi.
Otobüste çok samimiydi. Hatta bazı telefon görüşmelerini bize dinlenme fırsatı verdiği aradalar da gerçekleştirdi. İster istemez kulak misafiri de olduk, çok samimi ve içtendi ‘Abi kardeş’ gibi konuştu.
Doğal taş fabrikası final oldu. Gezi bitiminde dönüşte ‘Ya arkadaşlar gelin şu bizim Doğal Taş Üretim Fabrikası’na da uğrayalım mı’ deyince enerji tavan yaptı. Gittik orayı da gezdik. Herkes harıl harıl çalışıyor. Şehir kendi doğal taşını üretiyor, günde 60 ton. Fabrikada 70 kişi ekmek yiyor, şehir her türlü kazanıyor, belediye kendi üretiyor tasarruf yapıyor. Güzel bir tesis….
Bir gün Başkan Yılmaz’ın çok önemsediği, herkesin önemseyeceği, merakla görmek isteyeceği Atayolu Projesi’nin tanıtımı ile geçti. Biz memnun ve olumlu görüşlerle ayrıldık, 19 Mayıs şehrine marka değeri katacak bir tarih projesine kavuşuyor. Burada, Atatürk’ün Havza’dan ayrılırken Tersakan Çayı kenarında bulunan tarihi Sekizgöz un fabrikasının yanındaki Çonoğlu Bayram Efendi'nin evinde kalmış. Belediye o fabrikayı ve evi mirasçılarından satın almış. Restore edilecek. Atatürk’ün o evde kaldığı da bilinmiyordu, proje ile ortaya çıktı… Yaşananlar ve anlatılacak çok. Şehrin yöneticilerini böyle azimli ve istekli görmek insanı mutlu ediyor. Anlatılacak çok, proje de çok…. Bir dahaki gezi ise Aralık ayındı…