15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY yapılanmasının temizlenmesi için büyük bir hukuki süreç başlatıldı.
Bu hain şebeke ile yeni terimlerde duyduk. Bylock ve Eagle programları gibi.
Terör örgütünün gizli yazışmaları için geliştirdiği özel programlar.
MİT Bylock şifrelerini kırdı, bu zamana kadar yaklaşık 215 bin 92 kullanıcıyı tespit etti. 184 bin 298 kişinin şifreleri çözüldü. Özellikle birçok kamu görevlisi, işadamı vs. gözaltına alındı.
Samsun’da da operasyonlar peş peşe geldi. Gözaltılar gerçekleşti, mahkeme süreçleri başladı.
Cumhuriyet Savcılığı yürüttüğü titiz çalışmalarla iddianameleri hazırlıyor.
Mesela darbe girişimi gecesi Vali beyin telefonlarına dahi çıkmayan, darbe hazırlıkları yapan Samsun Eski Garnizon Komutanı Şükrü Eken, hakkında savcılık 3 kez ağırlaştırılmış müebbet, terör örgütü üyeliğinden de 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi.
Memurlar, işadamları gibi terör örgütü üyeliği, eylemlerine yönelik davalar başladı.
Şimdi yeni iddianamelerde hazırlanıyor, ağırlıklı tutuklu polislere yönelik.
FETÖ üyeliği ve Bylock kullandıkları tespit edilen tutuklu emniyet mensuplarının iddianameleri yeni bilgiye göre tamamlandı.
Bylock’cu polislere savcılık 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle dava açıyor. Tabi mahkeme yargılama da cezayı az bulur, çok bulur bilinmez ama savcılık elde edilen delillerle dosyayı mahkeme sürecine getiriyor.
İçerikte suçun niteliğine göre ceza talepleri de değişiyor.
Polislerin yargılaması önümüzdeki günlerde başlayacak.
Emniyet yapılanması terör örgütünün en önemli ayaklarından biriydi.
Bu Bylock nedir bir bakalım.
Birçok davadaki iddianamelerde yer alan bilgilere göre o dönem Bylock görünüşte herkese açık ve aslında basit, kolay kırılabilecek bir sistem olarak tanımlanıyor.
Ancak önemli bir özelliği bulunuyor. Mesela Whatsapp’a girdiğinizde olduğu gibi telefon defterinizdeki bütün isimleri ya da numaraları arayıp iletişime geçemiyorsunuz.
Kaydolduğunuzda size sayılardan oluşan bir kod veriliyor ve ancak kod numarasını bildiğiniz kişiyle irtibat kurabiliyorsunuz.
Araştırma için internette tuşlara bastığımda okuyorum, tam bir hücre yapılanması net bir şekilde karşıma çıkıyor.
Darbeye teşebbüs tarihi olan 15 Temmuz 2016'dan öncesine dair Bylock uygulamasına ilişkin birçok bilgiye ulaşılıyor.
FETÖ, 1973'den bu yana bir istihbarat örgütü şeklinde teşkilatlanmış ve haberleşme şeklini buna göre dizayn etmiş. Ancak klasik istihbarat haberleşme yöntemlerinin yanında teknolojik gelişmelere yönelerek kripto mesaj uygulamasına son dönemlerde geçiyor.
Özellikle 17-25 Aralık 2013 sürecinde devlet içine sızmış FETÖ’cülerin başarısız bürokratik darbe girişiminden sonra deşifre olmamak için klasik haberleşme yöntemlerini bırakarak, şifreli mesajlaşma uygulamalarını kullanmaya başladığı ortaya çıkıyor.
Daha önce dumanla haberleşmiyorlar tabi emirleri terör örgütü liderinin yanına giderek direk alınıyor.
FETÖ üyeleri Kasım 2014 itibariyle Bylock adlı hem android hem de iOS tabanlı cihazlara uygun olan kriptolu mesaj uygulamasını aktif kullanmaya yöneliyor.
Hainlikleri ortaya çıkmaya başlayınca işleri gizliden yürütmeye başlıyorlar.
Soruşturmalarda uygulamanın Google Play ve Apple Store uygulama marketlerinden yayından kaldırılmasına rağmen erişimin sürdüğü, 17 Aralık 2013 ve 17 Şubat 2016 tarihleri arasında 'Bylock' anahtar kelimesi kullanılarak Google’da aramaların devam ettiği ortaya çıkıyor.
07-13 Eylül 2014 tarih aralığında ise aramaların tavan yaptığı, 2015 yılının başların da inişe geçtiği ve sonraki süreçte de tekrar yükselişe geçtiği tespit ediliyor.
Yüklemeler ise taşınabilir disklerle yapılmaya başlanıyor.
MİT toplamda 31 bin 886 grup oluşturulduğunu, gönderilen ve alınan bütün mesajların 17 milyon 169 bin 632 olduğunu kayda alıyor. Bunların büyük bir bölümü çözüldü, çözme işlemleri de hala sürüyor.
FETÖ hücre yapılanmasını gizlilik içerisinde yürütüyor. Her zaman söylüyoruz öndekiler yem, asıl tehlike hücre yapılanması.
Bylock çözülüyor örgüt üyeleri ortaya çıkıyor.
Duyduğumuza göre sıra Eagle kullananlara doğru geliyor, diğer şebeke üyeleri gibi…